torsdag 4 juni 2009

Skadegörelse...

För några veckor sedan hade vi skadegörelse på skolan. Ett antal sittbänkar till ett värde av 20 000 kronor blev utvräkta från andra våningen, och naturligtvis totaldemolerade. Skadegörelsen är illa nog, men betänk vad som hade hänt om någon råkat kliva ut under en nedfallande bänk. Tanken förskräcker.

Polisanmälan gjordes naturligtvis, vittnen fanns men ville inte bli offentliga, och vi hade namn på ett antal individer, vilka vi också delgav polisen. Härom veckan kom beskedet. Ärendet nedlagt - förutsättning att styrka skälig misstanke föreligger ej...

Vad är det som händer här, egentligen? Vad som borde ha stått är naturligtvis att polisen inte längre har resurser att lägga på mindre brott som skadegörelse, klotter mm. Jag har all respekt för polisen och deras arbete - de är helt fantastiskt kunniga och engagerade - men hur i all världen ska de kunna göra ett fullgott arbete när resurserna saknas? Det spelar ju ingen som helst roll hur kunnig man är - man kan inte vara på flera platser samtidigt i alla fall. Påminner lite om situationen i vår lilla kommuns skolor, för övrigt.

För oss på skolan blir detta signaler att eleverna kan göra i princip vad de vill, och de vet att ingenting händer. Vi hotar med att anmäla till polisen, och de bara fnyser. Det är en evinnerlig tur att inte fler elever tar chansen.

Vart är vi på väg...?

4 kommentarer:

  1. Ja, det är riktigt illa. Vi har ju haft stora problem med i första stölder på vår skola. Vi har varit i ungefär samma läge, gett namn till polisen på indvider som setts i samaband med att stölderna begåtts. Ingenting händer från rättsapparaten. För ett drygt år sedan hade vi erkännande från fyra ungdomar som klottrat ner väggar, dörrar och fönster. Polisen fick namnen och la ner ärendet. Jag fattar absolut ingenting. Man gör ju dessutom dessa ungomar en björntjänst eftersom ett tydligt ingripande med någon form av påföljd (självklart efter rättslig prövning) kanske kan hjälpa dem att bryta med den kriminella bana de ganska nyligen har debuterat inom.

    SvaraRadera
  2. Det är inga konstigheter med detta. I vanlig ordning tjafsar ministern om "ordning och reda" samtidigt som han inte ger adekvata verktyg. Dessutom vill hans parti förstatliga skolan igen. Att han har drämt huvudet i taket på en eller annan pansarvagn märks tydligt.

    SvaraRadera
  3. Skolministern är en nolla tydligen måste komma med ett illa underbyggt utspel om dagen. När det gäller förstatligandet håller jag emellertid med. Den obligatoriska skolformen lyder under statliga mål och kommunerna har under 15 år visat att de inte klarar av att hantera detta uppdrag.

    SvaraRadera
  4. var det inte 3 bänkar värde 5000 / styck? slutsumma = 15000 inte 20000...

    SvaraRadera